mandag den 30. maj 2011

Identitet og dannelsesfællesskaber

1)      
·    Dette har en stor betydning. Vi har interviewet et personale. Det er vigtigt, at pædagogen har viden om det enkelte individ sociale baggrund og den habitus man har tilegnet sig gennem livet. Det kan give pædagogen større overblik, forståelse og hvor personen, med et misbrug, står i sit liv. Det er vigtigt, at vi mennesker møder hinanden ligeværdige. Baggrundsviden gør, at pædagogen får mulighed for at igangsætte processer - såsom forandringsgruppe, afhængighedsgruppen, omsorg mv. Der blev ikke gjort forskel på hvad køn, alder mv. idet alle blev, som sagt, blev mødt som ligeværdige mennesker og at alle skulle have en chance, for at kunne administrere et liv uden alkohol.
·         Pædagogerne handler ud fra deres viden, og hvad de føler der er rigtigt og forkert – Dvs. beboerne befinder sig i forskellige faser omkring deres alkoholmisbrug – Vi mennesker har forskellige behov.
2)      Beboerne har oplevet forskellige ting i løbet af deres liv, som har gjort de har tøvet sig til alkohol. Fx en beboerne havde vokset op med en alkoholiseret familie, så dette var en naturlig del af hendes liv. En andet beboer havde vokset op i baggården, og havde senere i sit liv haft en traumatisk oplevet, som var med til at hun endte i et alkoholmisbrug.  Livsbetingelserne for fremtiden, dvs. et liv uden alkohol, har stor betydning for et individ, som har haft et alkoholmisbrug. Vi blev mødt af beboere og deres historier og at ensomheden ofte kunne være en grund til et alkoholmisbrug. At have et netværk omkring sig er meget vigtigt for mange af beboerne, da de føler de bliver holdt at, samt at de vil give dem en styrke til at forsøge at administrere et liv uden alkohol.
3)   Det er, at det skal lære at leve et liv uden alkohol, bearbejde deres forløb og hvad er deres ønske i fremtiden. Stedet mener, at det er meget vigtigt, at vi møder hinanden som ligeværdige mennesker, for man skal huske at alkohol ikke siger noget om personen og den status man har. Der bliver vist omsorg, og målet er at de skal kunne se sig selv om et ligeværdigt menneske, som er værdsat, værdifuldt og holdt af. Vi mennesker kan alle komme ud for stressorer, som kan være mange forskellige.
·         Den kognitive adfærdsterapi er sat i fokus.
·         Beboerne (individuelt) har brug for omsorg, tillid, tryghed, anerkendelse à vide at de holdt og at deres misbrug ikke siger noget om hvilken person de er, og hvilken status de har. Pædagogerne skal hjælpe til at skabe et netværk (fællesskab) igen, så beboerne har en form for sikkerhedsnet at komme hjem til, så de ikke oplever ensomheden. De skal have redskaber med hjem, så de har mulighed for at vide hvad der kan hjælpe dem med at mindske trangen.
4)  En stor del af beboerne er rigtigt glade for være der, idet at de mener det har været med til at redde deres liv, idet de mener de ellers ville have drukket sig ihjel. Deres drømme er at komme til at leve et liv uden alkohol. En anden del har fortalt, at de bare er der, og deres ønske om at leve et liv uden alkohol ikke står højt på listen (Mangler troen på sig selv) Pædagogerne er glæde for at deres bliver taget imod deres hjælp, og de føler at de kan være med til at gøre en forskel og at alle skal have den mulighed for at kunne administrere et liv uden alkohol.
5)  Tilhørsfællesskab: En del af beboerne deltager i de forskellige arrangementer, der bliver lavet på stedet, såsom ferie til Læsø, zoologisk have. De fortalte, at de er dejligt at være i et fællesskab og at man har nogle oplevelser, men kan dele med hinanden.
Værdifællesskab: Beboerne har hver deres livsfortælling. Det er vigtigt, at beboernes interesser kan blive vedligeholdt, såsom håndarbejde (Arrangement – kreativ person), petanque mv.  
Arbejdsfællesskab: På behandlingsstedet var der et værksted, for beboerne kunne arbejde og tjene lidt penge. De samlede legetøj for Dan Toy.  Nogle beboere fortalte, at de holdt meget af arbejdet og at de følte de nyttige og betydningsfulde, idet de var med til at bidrage til samfundet.
Medborgerfællesskab: De vil gerne føle trygheden og ligge ensomheden i baggrunden.
     Praksisfællesskabet er vigtigt, idet de på et tidspunkt skal u i samfundet igen, hvor der skal skabes et netværk mv. Det er vigtigt de skaber sig et eller flere fællesskaber, så de ikke vil føle sig ensomme i livet.
Det er ikke alle beboer, som befinder sig i alle 4 arenaer (figur) på én gang. Beboerne er står forskellige steder i sit liv.

                                                                                                                                    Maria og Ditte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar