mandag den 28. marts 2011

Konfrontation - TV2 dokumentar

Fredag d. 25. marts, så vi en dokumentar, som handler om mødet mellem to kulturer. Følgende afsnit er et referat og tanker omkring dokumentaren.


Aalborg ßà Gellerup:
Man følger en gruppe på 6 med unge menneske med indvandrebaggrund. De kommer fra Gellerup. Der er en splittelse mellem indvandregruppe og den danske gruppe. De unge indvandrer fra Gellerup mener at der er en splittelse mellem de unge mennesker i samfundet og betegner splittelsen, som ”os og dem”.
    De to grupper mødes og hilser på hinanden. Der opstår hurtigt en stigmatisering, om hvordan de ser hinanden. Fx betegnes indvandrerne, som ”sure” og danskerne som ”bondeknolde”. De to grupper sattes sammen hos stedet ”Kontaktstedet”. Der skal ske en konfrontation mellem de to grupper – Fordommene skal væk og at der skal være plads til alle. De unge skal lave et interview med hinanden, dvs. et interview mellem en dansker og indvandrer. De unge indvandrer drømmer om et bedre levevilkår, så som et liv uden stoffer, kriminalitet mv. De vil ikke have, at der ses negativt på dem.  Mange af de unge har ikke skiftet kendskab til de forskellige kulturer – Dansk à anden etnisk baggrund – Anden etnisk baggrund à Dansk. De unge, med hver sin baggrund, bliver sat sammen i forskellige sammenhænge, såsom spisesituationerne, interviewene. Under en spisesituation skal grupperne præsentere hinanden – Der bliver grinet i fællesskab. Senere bliver der sat en debat i gang omkring kærlighed (Hvad hvis et familiemedlem fik en kæreste med en anden baggrund end dem). Omkring sovesituationerne skal drengene fordele sig i grupper, så de er blandede.  Men denne mission lykkedes ikke.  

Lederen af ”Kontaktstedet” har en anden etnisk baggrund. Han har selv været ude i kriminalitet, men besluttede sig for tre år siden, at det ikke skulle være en del sit liv mere. Han vil gerne have en lys fremtid og blive til noget. Han fik en dansk kæreste – Efter han bevægede sig ud fra miljø og gøre noget med sit liv, mødte han modstand fra andre indvandrer. Der bliver laves samarbejdsøvelser imellem gruppen, og prøver at komme ind på livet af hinanden. I det samme, der sker en form for fællesskab mellem grupperne, ligeså hurtigt kan der ske en splittelse /spænding. Det handler om at komme godt ind på hinanden og vise et godt indtryk, for personerne kender ikke hinanden ved deres møde med hinanden.

Debatterne er med til at kunne skabe forståelse for hinandens samfund. Det handler om at vise forståelse på et andet samfund og man skal lærer personen at kende. Man skal ikke dømme dem på forhånd og stigmatisere dem. Det er vigtigt at gøre sig betydningsfuld. Vi mennesker er forskellige og der skal være plads til alle i samfundet.  Mange af de unge synes det har været en fin weekend og det kan være med til at de kan reflektere over hvordan de tager imod de mennesker de møder på deres vej.

                                                                                                                                       Maria og Ditte

1 kommentar:

  1. Hej Ditte og Maria

    Fint referat af filmen vi så i pædagogik - godt at læse I har valgt beskrive de centrale dele fra pædagogik.
    God fornøjelse med feltarbejdet
    Hilsen
    Susanne Baumann Ravn

    SvarSlet